doufám, že se mi nevysmějete nebo nezačnete ťukat na čelo po přečtení několika prvních vět. Řešíme věc, která pro většinu z vás nestojí vůbec za řeč, protože všichni jste jistě zarytí "offroaďáci" a otázka výběru pneu je pro vás záležitostí několika minut. Bohužel my jsme trochu "specifičtí majitelé" Land Rovera minimálně co se jeho využití týče. Abych vám to přiblížil:
Naše Disco jsme sehnali před takovými zhruba deseti lety od kolegy z práce prakticky za cenu šrotu. Chtěl to vyhazovat a my zrovna v tu dobu sháněli něco, co by nám za A tahalo dříví a uhlí na zimu, za B stavební materiál, protože jsme tehdy rekonstruovali dům a HLAVNĚ za C - něco, co by nám odtáhlo závodní auto na závodiště, protože se aktivně věnujeme hobby rallycrossu. Samozřejmě minimálně vzhledem k těm závodům by byla ideálnější nějaká dodávka, ale tohle se nedalo odmítnout s ohledem na pořizovací cenu. Takže jsme ho vzali a prakticky celou dobu, co ho máme, tak to auto dělá přesně to, co po něm chceme. Vše je funkční, jen se bude muset postupně vyvařit. Je tomu letos 33 let a předchozí majitel s ním jezdil "fakt hlava nehlava". Tenhle report berte spíše jen na představení. Teď se teprve dostanu k věci:
To auto je bohužel extrémně nebezpečné na mokré vozovce. Loni v létě, když jsme za deště cestou ze závodů skoro srolovali tři auta na křižovatce, protože Rover ani v malé rychlosti prostě nezatočil, jsme už bouchli do stolu a rozhodli se, že se to prostě musí přezout. No a to je právě celý kámen úrazu a důvod, proč sem píšu. Hned na začátku zmíním, že se nám nechce kupovat další ráfky (respektive ty šestnáctky, co tam správně patří). To auto má nájezd opravdu zanedbatelný (dejme tomu, že to udělá včetně dopravy na závody max. 4000km ročně) a je škoda ty "patnáctkové Borbety" nechat ležet ladem v garáži. Takže bychom nové pneu rádi obuli na tyto ráfky R15. Vše je k nahlédnutí na přiložených fotkách. Otázka tedy je - co na to obout.
Teď jsou tam "super stylové gumy" 235/70 R15. Ráfky jsou sedmipalcové. Už jen to mi trochu zneklidňuje. Když se podívám na internet na ideální šířky pneu na ráfek 7J, tak se všude píše 205 - 215, max. 225. Takže co? Mám se dívat v našem konkrétním případě opět po takových balónech, které tam teď jsou nebo můžu vybírat z pneu užších (samozřejmě s jiným poměrovým číslem výšky pneu pro zachování obvodu kola)? To je tedy dotaz číslo 1.
Dotaz číslo 2 - váhový koeficient. Opravdu to auto nepozná žádné offroadové prostředí. Jezdí to pouze silnici, takže offroad dezén nepotřebujeme. Ale pro změnu je důležité (nebo si to alespoň myslím), aby to zvládlo unést auto samotné plus zatížený plaťák. Takže mám vybírat něco "zátěžového" nebo jsou v tomto rozměru už všechny gumy "tak nějak obecně zátěžové" a lidově řečeno - ať koupím cokoliv, tak v tomhle ohledu chybu neudělám?
No a závěrem dotaz číslo 3 - on vlastně vychází z předchozího odstavce. Dokážete nastřelit i nějaké gumy, které nejsou ryze do terénu? Můžeme na to dát řekněme "běžnou" zimní, letní nebo celoroční gumu? Určitě ty vzorky neujedeme. Dřív je čeká smrt stejná, jako ty, co tam jsou teď - prostě stvrdnou stářím. Takže ač nechci působit jako skrblík, přijde mi opravdu zbytečné to obouvat do nějakých prémiových gum za extrémní částky. To ale neznamená, že chci sehnat gumu za patnáct stovek. Jsem samozřejmě nohama na zemi a tak nějak letmo jsem se rozhlížel, co to stojí.
Takže přátelé - dokážete nám v tomto směru nějak pomoci? Nebo alespoň ukázat nějaký směr? Do běžných aut "tak nějak trochu děláme", ale co se týče tohoto tereňáka, tak konkrétně jeho obutí je pro nás totální španělská vesnice.
Předem moc moc děkuju za jakýkoliv názor. Velice si vážím čehokoliv
Mějte se hezky.
Zdeny