Pneu R15 na Discovery I

Všeobecné rady a informace

Moderátor: Acon

Odpovědět
Zpráva
Autor
zdeny21
auto: Land Rover Discovery

Pneu R15 na Discovery I

#1 Příspěvek od zdeny21 » 26 úno 2026 20:47

Ahoj přátelé,

doufám, že se mi nevysmějete nebo nezačnete ťukat na čelo po přečtení několika prvních vět. Řešíme věc, která pro většinu z vás nestojí vůbec za řeč, protože všichni jste jistě zarytí "offroaďáci" a otázka výběru pneu je pro vás záležitostí několika minut. Bohužel my jsme trochu "specifičtí majitelé" Land Rovera minimálně co se jeho využití týče. Abych vám to přiblížil:

Naše Disco jsme sehnali před takovými zhruba deseti lety od kolegy z práce prakticky za cenu šrotu. Chtěl to vyhazovat a my zrovna v tu dobu sháněli něco, co by nám za A tahalo dříví a uhlí na zimu, za B stavební materiál, protože jsme tehdy rekonstruovali dům a HLAVNĚ za C - něco, co by nám odtáhlo závodní auto na závodiště, protože se aktivně věnujeme hobby rallycrossu. Samozřejmě minimálně vzhledem k těm závodům by byla ideálnější nějaká dodávka, ale tohle se nedalo odmítnout s ohledem na pořizovací cenu. Takže jsme ho vzali a prakticky celou dobu, co ho máme, tak to auto dělá přesně to, co po něm chceme. Vše je funkční, jen se bude muset postupně vyvařit. Je tomu letos 33 let a předchozí majitel s ním jezdil "fakt hlava nehlava". Tenhle report berte spíše jen na představení. Teď se teprve dostanu k věci:

To auto je bohužel extrémně nebezpečné na mokré vozovce. Loni v létě, když jsme za deště cestou ze závodů skoro srolovali tři auta na křižovatce, protože Rover ani v malé rychlosti prostě nezatočil, jsme už bouchli do stolu a rozhodli se, že se to prostě musí přezout. No a to je právě celý kámen úrazu a důvod, proč sem píšu. Hned na začátku zmíním, že se nám nechce kupovat další ráfky (respektive ty šestnáctky, co tam správně patří). To auto má nájezd opravdu zanedbatelný (dejme tomu, že to udělá včetně dopravy na závody max. 4000km ročně) a je škoda ty "patnáctkové Borbety" nechat ležet ladem v garáži. Takže bychom nové pneu rádi obuli na tyto ráfky R15. Vše je k nahlédnutí na přiložených fotkách. Otázka tedy je - co na to obout.

Teď jsou tam "super stylové gumy" 235/70 R15. Ráfky jsou sedmipalcové. Už jen to mi trochu zneklidňuje. Když se podívám na internet na ideální šířky pneu na ráfek 7J, tak se všude píše 205 - 215, max. 225. Takže co? Mám se dívat v našem konkrétním případě opět po takových balónech, které tam teď jsou nebo můžu vybírat z pneu užších (samozřejmě s jiným poměrovým číslem výšky pneu pro zachování obvodu kola)? To je tedy dotaz číslo 1.

Dotaz číslo 2 - váhový koeficient. Opravdu to auto nepozná žádné offroadové prostředí. Jezdí to pouze silnici, takže offroad dezén nepotřebujeme. Ale pro změnu je důležité (nebo si to alespoň myslím), aby to zvládlo unést auto samotné plus zatížený plaťák. Takže mám vybírat něco "zátěžového" nebo jsou v tomto rozměru už všechny gumy "tak nějak obecně zátěžové" a lidově řečeno - ať koupím cokoliv, tak v tomhle ohledu chybu neudělám?

No a závěrem dotaz číslo 3 - on vlastně vychází z předchozího odstavce. Dokážete nastřelit i nějaké gumy, které nejsou ryze do terénu? Můžeme na to dát řekněme "běžnou" zimní, letní nebo celoroční gumu? Určitě ty vzorky neujedeme. Dřív je čeká smrt stejná, jako ty, co tam jsou teď - prostě stvrdnou stářím. Takže ač nechci působit jako skrblík, přijde mi opravdu zbytečné to obouvat do nějakých prémiových gum za extrémní částky. To ale neznamená, že chci sehnat gumu za patnáct stovek. Jsem samozřejmě nohama na zemi a tak nějak letmo jsem se rozhlížel, co to stojí.

Takže přátelé - dokážete nám v tomto směru nějak pomoci? Nebo alespoň ukázat nějaký směr? Do běžných aut "tak nějak trochu děláme", ale co se týče tohoto tereňáka, tak konkrétně jeho obutí je pro nás totální španělská vesnice.

Předem moc moc děkuju za jakýkoliv názor. Velice si vážím čehokoliv :-)

Mějte se hezky.

Zdeny
Přílohy
IMG_20260224_162409(1) (1).jpg
IMG_20260224_162535(1) (1).jpg
IMG_20260224_162516(1) (1).jpg
IMG_20260224_162547(1) (1).jpg
IMG_20260224_162808_1(1) (1).jpg

Mirko
auto: RRC´s
Kontaktovat uživatele:

Re: Pneu R15 na Discovery I

#2 Příspěvek od Mirko » 26 úno 2026 21:15

Staré gumy jsou peklo - mokro sníh atd - všechno špatně.
235/70R15 je malé - o palec menší než tam patří, takže to musíš dopočítat ideálně do stejného obvodu. 235/75R15 vychází dost přesně na původní průměr, který patřil na auto.
235 na 7" discích je v pohodě, dokonce tam byly sériově. Na těchto Borbetech jsem měl i 255.
15" palcové disky zapsat je trochu kumšt, takže jen upozorňuji, že pokud nejsou v TP zapsané, tak žádný rozměr na autě nebude legální se všemi důsledky ve vztahu k pojištění atd.
Nosnost se projevuje i na komfortu - mám tady 3 vozy, stejné disky, stejný rozměr pneu a zhruba stejné novoty- Nokian tvrdé jak šutr a nejvyšší nosnost, Pirelli tvrdé a trochu menší nosnost, Yokohama měkkoučké a ještě menší nosnost. Obecně jsem ale nikdy neměl problém s nosnosti gum, a to i s nápravama skoro na dorazech při tahání velkého vleku a 2 motorech v kufru.
Jakákoliv nová A/T guma ti asi splní tvé přání po univerzálnosti první 2-3 zimy, pak to jde rapidně z kopce. Nejlépe z A/T pneu mi v zimě jezdili Nokiany Rootiva, dlouho vydrželi, byly ale taky tvrdé jak šutr a dezén byl takový civilnější.

jareku
tel.: 737 347 753
auto: RR L322+SIII

#3 Příspěvek od jareku » 26 úno 2026 22:12

Jak píše Mirko, jestliže nemáte 15” zapsané v TP a něco se stane, může být velký problém… a chápu, že Borbety jsou pěkné disky… ale tady je sada za cenu, která vás nazrujnuje a bude vše OK…

https://auto.bazos.cz/inzerat/214964927 ... -rover.php
Live long and prosper.

zdeny21
auto: Land Rover Discovery

#4 Příspěvek od zdeny21 » 01 bře 2026 17:51

V první řadě....oběma vám velice děkuji za odpověď ;-) Myšlenkové pochody jsem pochopil, rady jsou plně hodnotné ;-)

No jo, ale na druhou stranu jste nám s těma patnáctkama celkem "zavařili". Minimálně tři STK jsme s tím dělali my, několik dalších jich přede mnou dělal ten můj kolega, co nám to prodával. Vždy na těchto ráfcích. Zaráží mi tedy, že nikoho z nás kvůli kolům ještě za ta léta nikdo nevyhodil. Zároveň si to omlouvám tím, že STK je možná "řekněme benevolentnější", když na terénním autě vidí terénní pneu navíc na ráfcích, které mají středovou pokličku LAND ROVER. Když ale budu uvažovat nahlas - kromě výběru pneu na tyto R15 ráfky teď zvažujeme i legislativně schůdnější variantu koupě ráfků R16 (např. dle inzerátu zaslaného uživatelem "jareku"). S tím samozřejmě přichází na řadu též nové pneu a možná i nové kolové matice - netuším, jakou mají ty origo ráfky z inzerátu" dosedací plochu.

Když ale přimhouřím oči nad těma patnáctkama a pomineme případné sankce a postihy - samozřejmě jsem si vědom rozdílného obvodu kola v porovnání s tím, "co tam má být". Za ta léta už jsme si "v hlavě" rychloměr a tachometr přecejchovali. Tudíž ani do budoucna by nás rozměr 235/70 "neurážel". Proč se tak vehementně bráním profilu 75, je ryze "můj strach". Není pak vyšší guma náchylnější ke "žvýkání" nebo v krajním případě "vyzutí"? Samozřejmě jsem věnoval čas těm internetovým kalkulačkám na přepočet pneu a pokud pomineme nejideálnější "patnáctku" 235/75 (jak správně říká "Mirko"), co takhle rozměr 225/75? Samozřejmě je to na průměru nižší než požadovaný rozměr, ale na druhou stranu je to o "něco vyšší" než to, co je tam teď. Navíc 225/75 jsou v porovnání se současnou pneu o 1cm užší, takže po fyzikální stránce činí autu menší odpor, takže (PROBOHA NEŘEŠÍM SPOTŘEBU) by se s nimi ten náš "dědeček" tolik nenadřel. Jsou moje myšlenkové pochody správné? Jediná a asi zásadní vada na kráse je dostupnost pneu 225/75 v porovnání se zmíněnými 235/75.

Takhle....pokud opravdu nehrozí extrémní mechanické namáhání (ať už kvůli výšce pneumatiky nebo kvůli řekneme "dle tabulek" širším gumám na ráfku 7J), koupíme klidně těch 235/75. Jen jsem uvažoval nad alternativami, které by byli bezpečnější v běžném provozu. Samozřejmě, že s tím nezávodíme - na to máme "to, co na tom taháme". :-)

Dá se to asi uzavřít tím, že celá tato diskuze by byla bleskurychle vyřešena zakoupením ráfků R16. No jo, ale co s těmito patnáctkami? Na odložení v garáži je mi toho FAKT líto. A bude to někdo chtít, když bychom to chtěli prodat? Tento set závěrečných otázek určitě není na pořadu dne. Pokud by totiž k prodeji mělo dojít, tak musím mít určitě plně funkční alternativu na autě.

Ještě jednou díky za asistenci a cenné rady. Pokud vás ještě něco napadne, námět přivítám ;-)

Zdeny

Mirko
auto: RRC´s
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Mirko » 01 bře 2026 18:26

Ten strach je neopodstatněná výmluva :mrk
Ne vážně, mám tady Kola Haslbeck 7J15 s pneu 30x9,5 (tzn o 3cm větší průměr než 235/75R15) a mám k tomu potvrzení od výrobce k zapsání na Range Classica. Takže to opravdu není problém. Matky na LR-hliníky jsou jiné.

jareku
tel.: 737 347 753
auto: RR L322+SIII

#6 Příspěvek od jareku » 01 bře 2026 23:03

No ja bych koupil ty 16” disky a z tech 15” bych udělal pekne stolky 😀 on totiž zápis 15” do TP taky něco stojí - a myslim že Helpreg docela zdražil a může to byt už kolem 3000,- - možná tu cenu nekdo “opraví”, kdo to poslední dobou řešil.
IMG_9121.png
Live long and prosper.

masar
tel.: 773968639

#7 Příspěvek od masar » 02 bře 2026 15:03

Jak píšou ostatní, pokud chceš jít nejlevnější a hlavně legální cestou, tak všechny odpovědi na tvoje otázky leží v tom co je zapsaný v TP. Co se týče rozměrů i indexu nosnosti, který je u těhle pneu obvykle uváděn se značnou rezervou. Obavy o to, že se bude pneu s vyšší bočnicí víc žvýkat a dokonce by mohlo hrozit odrážení je poměrně neopodstatněná u auta se sériovým výkonem provozovaným na silnici v režimu kterým popisuješ a s nepodhuštěnými pneu. Reálnou obavu bys mohl mít třeba u kombinace 215 na 8" s tlakem výrazně pod 2 bary třeba, ale určitě ne v tý konfiguraci co píšeš ty.
Land Rover Discovery 2 Td5

Odpovědět