NicTomas K (tkala) píše: a to že na ní vidím jsem ocenil v Albánii, kde mají občas rozvod elektřiny těsně nad cestou a to tak, že bych o něj anténou škrtnul, kdyby jí Péťa vždycky z okna neohla.... By mě docela zajímalo, co by se dělo...
Tom

Moderátor: Acon
NicTomas K (tkala) píše: a to že na ní vidím jsem ocenil v Albánii, kde mají občas rozvod elektřiny těsně nad cestou a to tak, že bych o něj anténou škrtnul, kdyby jí Péťa vždycky z okna neohla.... By mě docela zajímalo, co by se dělo...
Tom
mám ji tady aKubrtos píše:Kluci, nějakej tip na hezký a praktický umístění antény? už nad tím nějakou dobu dumám a napadlo mě ji přišroubovat/přinýtovat na nějakej držáak/ nad pravý horní zadní světlo, ale nebráním se lepším nápadům.
Vem si pilník a udělej si na ni zářez v tom rantlu. Myslím že ti tam sedne. Je to ten půlcentimetr co ti chybí. Já ji tam mám ale ještě nezapojenou.brudr píše:Tak antena nahozena,a vysilacka se tam moc nevesla,tak asi pujde jinam.
Kubrtos píše:Vem si pilník a udělej si na ni zářez v tom rantlu. Myslím že ti tam sedne. Je to ten půlcentimetr co ti chybí. Já ji tam mám ale ještě nezapojenou.brudr píše:Tak antena nahozena,a vysilacka se tam moc nevesla,tak asi pujde jinam.
Maxsel píše:A hlavně sundej z antény ten drát, co ti spojuje zářič se zemí (kastlí) !!!
To je špatně? Na sraze jsme si pokecali v pohodě ale jinak sliším jen němčinu, polštinu a maďarštinu na 10 kanále.majkro píše:Hoj, mam problemek. V Brne se zda, ze vetsinu kanalu mi neco rusi. Vetsinou slysim nemcinu, hodne spatne, asi jako kdyz naladite AM na ruskym radiu... Pokud nekdo nevysila hned vedle mne, tak slysim jen sum a ani AQ to nedoladi.
Kubrtos píše:To je špatně? Na sraze jsme si pokecali v pohodě ale jinak sliším jen němčinu, polštinu a maďarštinu na 10 kanále.majkro píše:Hoj, mam problemek. V Brne se zda, ze vetsinu kanalu mi neco rusi. Vetsinou slysim nemcinu, hodne spatne, asi jako kdyz naladite AM na ruskym radiu... Pokud nekdo nevysila hned vedle mne, tak slysim jen sum a ani AQ to nedoladi.To bude asi tím že máme v Olomouci mrtfo a blábolej jen kamioňáci.
UffMadTom píše:Ono to v tomto období je taky tím, že se zlepšily podmínky šíření (jako každý rok touto dobou). A kdyby do toho ještě trošku fungovalo sluníčko (má na to docela valkej vliv), tak nebýval problém si povídat s taxikářema v New Yorku.
Rozdíl je v tom, že tak jak se bavíme my mezi autama, tak to je přízemní vlna - plazí se přibližně po zemském porvchu a to do New Yorku je vlna prostorová, která se odráží od vysokých vrstev atmosféry. Ta první je skoro nezávislá na počasí, ta druhá je velice závislá na stavu příslušné části atmosféry, které se říká ionosféra.
Potřeboval bych naprogramovat dva Kenwoody TK 2207. Máš na to proprietky?MadTom píše:...... Dnes jsem to řešil na nádraží v Olomouci - dvě ruční stanice na 150MHz, vzdálenost asi 500m - ......